Boje su jedan od najboljih i najjačih načina kojima mjenjamo prostor u kojem živimo. Uz pomoć boja možemo prostoru u kojem živimo dodati atmosferu kakvu želimo, ili pak možemo isti prostor učiniti vizualno većim, manjim, širim, višim, užim…

Ovdje izlažemo osnove koje biste trebali znati o bojama kao i neka osnovna pravila i savjete - kada i kako koristiti boje.

Što je boja?

Boja je moždana interpretacija osjetila očnog živca na različite dužine svjetlosti.

Neki predmet djeluje da je obojen nekom bojom zato što odbija određenu dužinu svjetlosti ili jedan mali dio spektra, a ostale absorbira. Odbijenu dužinu svjetlosti ljudsko oko registrira kao boju.

Bijela boja je rezultat reflektiranja svih svjetlosnih dužina u okviru vidljivog spektra, a crna je rezultat absorbiranja svih svjetlosnih dužina.

Poznato je da čovjek razlikuje oko 7.500.000 boja i njihovih nijansi.

osnovne podjele boja

Ovo su najosnovnije podjele boja: primarne, sekundarne, analogne (jedna pokraj druge) i komplementarne (nasuprotne)

Osnovna podjela boja

Boje se dijele ovisno kako se "gleda" na nekoliko različitih postavki.

Ono što nas najviše zanima vezano uz uređenje interijera donosimo u ovome kraćem podsjetniku.

Postoje tri osnovne ili primarne boje: CRVENA, ŽUTA I PLAVA. One se ne mogu dobiti miješanjem ni jedne druge boje.

Miješanjem primarnih boja dobijamo sekundarne boje, a to su NARANČASTA, ZELENA i LJUBIČASTA.

Daljnjim miješanjem primarnih i sekundarnih boja dobijamo tercijarne boje (npr. miješanjem žute i zelene dobit ćemo boju limete)

Primarne, sekundarne i tercijarne boje

Sve ove boje, primarne, sekundarne i tercijarne mogu se medusobno miješati i tako postizati nebrojeno mnogo razlicitih boja. te boje su poznate kao “nijanse” “vrijednosti” i “kroma”. Evo u cemu se one razlikuju:

Nijansa je drugi naziv za pojam boje. Npr. ako je neki predmet pobojan u crvenu boju reći ćemo da je on u crvenoj nijansi.

Vrijednost Kada govorimo o svijetlijoj ili tamnijoj boji, onda je riječ o vrijednosti. Ako crvenoj boji dodamo bijelu boju rezultat će biti roza što znači da ona ima svijetlu vrijednost crvene boje. Ako toj istoj crvenoj dodamo crnu boju, dobit ćemo bordo koja ima tamnu vrijednost crvene boje.

Kroma je intenzitet boje tj. koliko je ona sjajna ili tamna (mat).

Krug boja

Što je krug boja? Jednostavno i genijalno oruđe uz čiju pomoć možemo stvoriti određenu harmoniju spajajući dvije ili više boja u jednu cjelinu.

Ako niste sigurni kako kombinirati boje, to ćete najlakše učiniti ako uzmete ovakav krug boja
Ako niste sigurni kako kombinirati boje, to ćete najlakše učiniti ako uzmete ovakav krug boja

Prvi kružni dijagram razvio je Isaac Newton 1666. godine, a otada mnogobrojni znanstvenici i umjetnici proučavaju i dizajniraju brojne varijacije toga koncepta.

Na krugu boja može biti prikazano mnogo različitih boja, ali je najvažnije da su posložene u logičnom slijedu. Tako možemo napraviti novu podjelu boja i to na:

Komplementarne - su dvije boje od koje jedne nema ni malo u drugoj boji. One se nalaze na suprotnim stranama kruga boja. To su: narančasta i plava (zato što narančasta nastaje miješanjem crvene i žute, tj. u sebi nema nimalo plave boje), ljubičasta i žuta, crvena i zelena.

Analogne - su susjedne boje koje pripadaju istoj “obitelji” i nalaze se lijevo ili desno od glavne (izabrane) boje ili ako ih je više, mogu biti i lijevi i desno.

Triade - su kao što ime kaže, tri boje određene istostraničnim trokutom. Kada gledate krug boja i na njega postavite imaginarni trokut, one boje koje se povezuju kroz vrhove trokuta su triade.

Monokromatske - to je jedna boja provučena kroz spektar od crne ka bijeloj boji. Drugim rječima, boja kojoj se dodaje bijela i crna, a produkt toga su nijanse te boje, svijetlije ili tamnije.

SAVJET!

Nećete pogriješiti ako koristite bilo koju od spomenutih tehnika spajanja boja.

Pirotehnika Mirnovec

Kod nas možete kupiti proizvode

logo mirnovec

Najam skele

Najam skele

NAJAM SKELE
098.980.88.07

Koristimo HOUZZ

U našem poslu tehnologija brzo napreduje, pa se i mi moramo prilagoditi situaciji i uvijek vam pružiti najnovije i najmodernije...

Tako se u našem poslovanju koristimo sa aplikacijom za mobilne uređaje HOUZZ

houzz

Distributer i zastupstva

san marco

san marco

OIKOS@ Italija

Oikos

Dekokamen d.o.o.

Dekokamen d.o.o.

Art materijal d.o.o.

Art materijal d.o.o.

Sjaj kamen d.o.o.

Sjaj kamen d.o.o.

VIŠE >>>